Detta innehåll är avsett för allmänheten

Till innehåll för vårdpersonal

Matsmältningen

Bild
Tre generationer i en bild
  • Matsmältningskanalen börjar i munnen, där maten tuggas och blandas med saliv. Saliven innehåller enzymer som amylas, vilka börjar bryta ner kolhydrater. Tuggningen bryter mekaniskt ner maten i mindre bitar, vilket gör det lättare att svälja och ökar ytan för enzymatisk aktivitet. 1 1. 1177 Vårdguiden. Så fungerar matsmältningsorganen. 2 2. Terveyskylä.fi. Matsmältningskanalens struktur och funktion. 3 3. Guyton, A. C., & Hall, J. E. (2020). Textbook of Medical Physiology (13th ed.). Philadelphia, PA: Elsevier 4 4. Boron, W. F., & Boulpaep, E. L. (2021). Medical Physiology (4th ed.). Philadelphia, PA: Elsevier 5 5. Digestive System. National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases (NIDDK).
  • Från munnen transporteras maten genom matstrupen, ett muskulärt rör som använder peristaltiska rörelser, vågliknande muskelkontraktioner, för att driva maten ner till magen. Magen fungerar som en blandnings- och lagringsbehållare, där maten bryts ner ytterligare med hjälp av magsaft. Magsaften, som innehåller saltsyra och pepsin, bryter ner proteiner till mindre peptider och blandar maten till en halvflytande blandning kallad chyme.
  • Fortsättningsvis kommer maten till tunntarmen, den huvudsakliga platsen för matsmältning och absorption av näringsämnen. I tolvfingertarmen blandas chyme med galla från levern och bukspott från bukspottkörteln, där galla hjälper till att emulgera fetter medan bukspottkörtelenzymer bryter ner kolhydrater, proteiner och fetter. Nedbrytningen och absorptionen av näringsämnen fortsätter sedan i jejunum och ileum, där villi och mikrovilli i tarmväggen ökar absorptionsytan.
  • Sedan når maten tjocktarmen, där vatten och elektrolyter absorberas från den återstående maten för att forma avföring. Tjocktarmen består av blindtarmen, som fungerar som en övergång mellan tunntarmen och tjocktarmen; kolon, med fyra delar där vatten och salter absorberas; och ändtarmen, som lagrar avföring tills det är dags för tarmtömning.
  • Slutligen lämnar avföringen kroppen genom anus, där två muskler, den inre och yttre analsfinktern, kontrollerar dess utsläpp.

Sammanfattningsvis är matsmältningskanalen ett komplext system som arbetar tillsammans för att bryta ner maten, absorbera näringsämnen och eliminera avfall. Varje del har en specifik funktion som bidrar till hela processen av matsmältning och absorption.