Nervsystemet är kroppens signalsystem som koordinerar olika funktioner i kroppen med hjälp av elektriska impulser. Nerverna leder impulserna som gör att kroppens olika delar kan kommunicera med varandra på ett ögonblick.
Kommunikationen är nödvändig för de flesta funktioner i kroppen. Det gäller både det somatiska nervsystemet som omfattar viljestyrda rörelser som att röra på armar och ben och förmedla känselintryck från kroppen och det autonoma nervsystemet som styr sådant som sker automatiskt som tarmrörelser, andning, blodtryck och hjärtats arbete.
Centrala och perifera nervsystemet
Nervsystemet kan delas upp i det centrala och det perifera nervsystemet. Det centrala nervsystemet består av hjärnan och ryggmärgen. Hjärnan bearbetar och samordnar information från resten av kroppen och skickar ut signaler om hur kroppen ska reagera på en upplevelse. Ryggmärgen består av nerver som skickar information till och från hjärnan.
Från ryggmärgen utgår det perifera nervsystemet, det vill säga nerver som består av buntar av långa nervtrådar som går ut till kroppens organ och vävnader. Det är dessa som leder impulser som styr muskler, så kallade motoriska nerver, och tar emot känselintryck från huden, så kallade sensoriska nerver.
De flesta nervtrådar (axon) omges av ett skydd som kallas myelin. Myelinet består av ett fettlager som isolerar och skyddar nervtråden och hjälper till att leda de elektriska impulserna i nerven.