Detta innehåll är avsett för allmänheten

Till innehåll för vårdpersonal

Vad är primär immunbrist (PID)?

Bild
Kvinna sitter i fåtölj med kaffekopp

Immunbrist är en sjukdom som orsakas av att något i immunförsvaret saknas eller inte fungerar. Kroppen har svårt att producera antikroppar och har därmed svårare att stå emot och bekämpa smittoämnen. De flesta som har immunbrist vet inte om det. Många har upprepade infektioner flera gånger om året. De är ofta trötta och har kanske svårt att arbeta eller gå i skolan.

Vanliga symtom är återkommande öroninflammationer, bihåleinflammationer, luftrörskatarrer och lunginflammationer. Men immunbrist behöver inte innebära att man ständigt är sjuk. Vissa personer med primär immunbrist kan vara helt fria från symtom. De kan leva hela sina liv utan att någonsin få veta att de har en sjukdom och lider kanske inte heller av det. Samtidigt är det många som ofta är sjuka och skulle behöva behandling, men som inte får det. Orsaken är oftast att de inte får någon diagnos. 1 1. PIO, Primär Immunbristorganisationen

Primär immunbrist (PID) – så vanligt är det

Man räknar med att ca 40 000 svenskar kan ha någon slags primär immunbrist. Det är långt mer utbrett än vad många känner till. De flesta som har immunbrist vet inte om det. Totalt har hittills mer än 450 olika primära immunbrister identifierats och nya sjukdomar beskrivs kontinuerligt. 

 

De vanligaste formerna av primär immunbrist är:

  • IgG-subklassbrist
  • IgA-brist
  • Variabel immunbrist (Common Variable Immunodeficiency, CVID). 
  • X-kromosombunden agammaglobulinemi (Brutons sjukdom, XLA) 2 2. Nationellt kliniskt kunskapsstöd, Primär immunbrist