Du har fått många råd om maten från din transplantationsmottagning. Här kommer de fjorton viktigaste råden för hur du ska hantera ditt matintag efter transplantationen.
- Varm mat ska vara varm.
- Kall mat ska vara kall.
- Använd olika skärbrädor och knivar till kött och grönsaker.
- Byt kniv och skärbräda när du skurit kyckling.
- De flesta livsmedel kan man äta utan risk om de först har värmts till mer än 72 grader under minst 2 minuter.
- Livsmedel med mycket socker, salt, syra eller andra konserveringsmedel försvårar bakterietillväxt.
- Under de första tre månaderna efter transplantationen gäller att: kött, fisk och fågel ska vara genomstekta.
- Fläskkött och kyckling ska alltid vara genomstekt.
- Undvik färskpressade köpta juicer.
- Undvik opastöriserade produkter såsom vissa dessertostar.
- Undvik is från ismaskiner.
- Undvik mjukglass.
- Undvik mat från bufféer och smörgåsbord de första 3 månaderna efter transplantationen.
- Undvik lösgodis.
Materialet personcentrerad vård är framtagen i samarbete med Anna Forsberg, leg. Sjuksköterska och professor i vårdvetenskap med inriktning organtransplantation, verksam vid Lunds universitet och Skånes universitetssjukhus.