Detta innehåll är avsett för allmänheten

Till innehåll för vårdpersonal
Icon Transplantation vit

Transplantation

Lilla matcheck-listan

Bild
Ung tjej lagar mat

Du har fått många råd om maten från din transplantationsmottagning. Här kommer de fjorton viktigaste råden för hur du ska hantera ditt matintag efter transplantationen.

  • Varm mat ska vara varm. 
  • Kall mat ska vara kall.       
  • Använd olika skärbrädor och knivar till kött och grönsaker.      
  • Byt kniv och skärbräda när du skurit kyckling.      
  • De flesta livsmedel kan man äta utan risk om de först har värmts till mer än 72 grader under minst 2 minuter.       
  • Livsmedel med mycket socker, salt, syra eller andra konserveringsmedel försvårar bakterietillväxt.      
  • Under de första tre månaderna efter transplantationen gäller att: kött, fisk och fågel ska vara genomstekta.  
  • Fläskkött och kyckling ska alltid vara genomstekt.     
  • Undvik färskpressade köpta juicer.       
  • Undvik opastöriserade produkter såsom vissa dessertostar.    
  • Undvik is från ismaskiner.       
  • Undvik mjukglass.      
  • Undvik mat från bufféer och smörgåsbord de första 3 månaderna efter transplantationen.       
  • Undvik lösgodis.

Materialet personcentrerad vård är framtagen i samarbete med Anna Forsberg, leg. Sjuksköterska och professor i vårdvetenskap med inriktning organtransplantation, verksam vid Lunds universitet och Skånes universitetssjukhus.