Varför är vattenkvalitet viktigt? Anledningen är att det kan spridas bakterier via vattenledningar och kranar. Ett exempel är Legionella, en bakterie som kan spridas via vatten om vattnets temperatur inte är tillräckligt hög.
Innan du använder vattnet bör du spola i kranen en stund, speciellt om vattnet inte har använts på ett tag. Värmen vid tappstället ska vara 50 grader och 60 grader i varmvattenberedaren. Vi rekommenderar också att du använder duschmunstycken med stor stril. För alla som har kommunalt vatten är det kommunen som ansvarar för att vattnet är tjänligt, men om du har egen brunn bör du själv kontrollera vattenkvaliteten regelbundet.
Kontrollera vatten från egen brunn
Att lukta och smaka räcker inte för att avgöra om brunnsvattnet är lämpligt som dricksvatten. För att få råd om hur man tar prov på dricksvattnet i en enskild brunn kan man kontakta sin kommuns Miljöförvaltning.
I en vattenanalys undersöks ifall vattnet innehåller bakterier eller andra mikroorganismer och om vattnets kemiska egenskaper gör det olämpligt som dricksvatten.
Tänk på det här med gemensamma bad
Simbassänger används av många människor och den fuktiga miljön i omklädningsrummen gör att det lätt blir en grogrund för bakterier som kan spridas och infektera en person med dämpat immunförsvar. Kommunala simbassänger bör undvikas de första 3 månaderna efter transplantationen. För dig som är lungtransplanterad gäller 6 månader efter transplantationen.
Om du längre fram i din rehabilitering vill använda simning som en träningsform kan det vara bra att gå till badhuset tidigt på morgonen när det inte är så mycket folk.
Sjukvården avråder helt från att bada bubbelpool och badtunna. Orsaken är att hudbakterier från de som badar lossnar från huden i det bubblande vattnet eller i badtunnan och kan följa med vattenångan som man sedan andas in. Däremot går det bra att bada bastu!