Detta innehåll är avsett för allmänheten

Till innehåll för vårdpersonal
Icon Transplantation vit

Transplantation

Att sola efter din transplantation

Bild
Kvinna på segelbåt

Du som är transplanterad har en kraftigt ökad risk för hudcancer. Risken för att hudtumörer uppstår beror på att ditt immunförsvar är dämpat. Därför behöver du vara extra försiktig och undvika direkt solljus.

Under perioden april-september mellan klockan 11-15 på dagen, bör du som är transplanterad undvika direkt solljus.

Självklart kan du vara utomhus, men försök hitta skugga och undvik att bränna dig. Tänk på att det inte bara är vid stränder solen kan ge skador. Det är viktigt att du skyddar dig även när du är på sjön, golfbanan, arbetar i trädgården, eller är på andra platser där du exponeras för solens strålar.

Det bästa sättet att skydda sig är att använda tunna kläder som solskydd, gärna långärmat och långbyxor. Ansiktet skyddar du med keps eller bredbrättad solhatt. Använd alltid solkräm med hög skyddsfaktor, minst 30 men gärna 50. Solkrämen ska skydda mot både UVA-A och UVA-B. Tänk på att smörja in öron och nacke med solskyddande kräm om du använder keps. Det är även bra att använda UV-blockerande solglasögon.

Inspektera gärna din hud regelbundet efter tecken på hudförändringar som du inte känner igen. Prata med din sjuksköterska och läkare på den mottagning du går på om du upptäcker hudförändringar. En gång per år bör du gå till hudläkare för kontroll av huden. Be att få remiss till en hudmottagning av din behandlande läkare.