Detta innehåll är avsett för allmänheten

Till innehåll för vårdpersonal
Icon blödningsrubbningar vit

Blödnings-
rubbningar

Träning och motion är bra för hälsan

Bild
Ung glad inlinesåkare försöker spännande utomhusaktivitet

Att röra på sig och ha en god fysisk förmåga har stor betydelse för allmäntillståndet och välbefinnandet hos den som har von Willebrands sjukdom (vWS). Träningen hjälper också till att behålla rörligheten och smidigheten i muskler och leder. 

Om du har vWS är det viktigt att du själv sätter gränser för vilka aktiviteter du kan delta i. Personer med mild vWS kan syssla med flera olika sporter, även fotboll och alpin skidåkning. Ibland rekommenderas läkemedelsbehandling i förebyggande syfte inför mer krävande aktiviteter.  

Har du svårare vWS behöver du vara mer försiktig med vilka aktiviteter du väljer. Det går att delta i mer fysiskt krävande sporter som skidåkning under förutsättning att läkemedelsbehandling ges innan aktiviteten.  Men förslitning av leder, till följd av ledblödningar, kan vara ett hinder. Boxning och kampsporter är inte att rekommendera över huvudtaget eftersom kroppen får ta emot slag som kan leda till blödningar.

 

Att motionera regelbundet stärker musklerna och lederna vilket är särskilt viktigt för dig som har von Willebrands sjukdom.

 

Barn och fysisk aktivitet

Barn med vWS vill gärna kunna delta i samma fysiska aktiviteter som sina kompisar och behöver själva få en chans att upptäcka sina gränser. Som förälder är det naturligt att man vill skydda sina barn från skador, men det kan också leda till att barnet överbeskyddas. Är du förälder till ett barn med vWS gäller det därför att hitta en avvägning mellan försiktighet och frihet. Ett bra sätt att skydda barnet är att se till att barnet åtminstone använder de skydd som finns för olika fritidsaktiviteter, som exempelvis cykelhjälm, skydd för inlines, skidåkning, hockey och fotboll. 

För barn med en svårare form av vWS kan förebyggande behandling hemma möjliggöra att de kan delta i sporter och vara lika fysiskt aktiva som barn utan sjukdomen, vilket stärker barnets självkänsla.