Detta innehåll är avsett för allmänheten

Till innehåll för vårdpersonal

Att leva med SID

Bild
Glad flicka som tvättat händerna med massa tvålskum på händerna

När man har SID är det viktigt att tänka på att man är infektionskänslig. Det går att skydda sig från infektioner genom att vara noga med handhygien, att inte umgås med förkylda personer och att hålla sig undan stora folksamlingar och platser där det är trångt och mycket folk så som kollektivtrafik i rusningstid till exempel.

I förkylningstider kan det vara en god idé att undvika barn i förskoleåldern. Man kan också tänka på att vara lite försiktig när man hanterar jord i rabatter. Om man har katt kan man kanske låta någon annan tömma kattlådan. Man ska också försöka undvika att bli slickad i ansiktet av katter och hundar. Husdjur kan man kanske be någon annan ta hand om en tid eller åtminstone undvika att skaffa nya.

Bild
Hund vid sjö, tass vilar i husses hand.

Vaccination vid immunbrist

Syftet med en vaccination är att lära immunförsvaret att hantera ett visst smittämne tex genom att producera antikroppar. Om man har ett nedsatt immunförsvar finns flera saker att ta hänsyn till vid vaccination. Man kan behöva vaccinera sig oftare eller mer sällan än personer utan immunbrist, och det kan finnas vissa vaccinationer man ska undvika.

Rådgör med din läkare eller sjuksköterska kring vad som gäller för just dig!