Detta innehåll är avsett för vårdpersonal

Till innehåll för allmänhet
Icon Transplantation vit

Transplantation

Personcentrerad vård vid organtransplantation

Bild
Abstrakta figurer

Personcentrerad vård innebär att den transplanterade ska ses som mer än sitt transplanterade organ. Fokus ligger på personens hela liv och hur det påverkas av att ha fått ett nytt organ.

Den personcentrerade vården efter en organtransplantation innebär att utöver att se till organets funktion och aktuell medicinering, så behandlas personen utifrån sina specifika behov, erfarenheter och resurser. Metoden grundas i ett partnerskap mellan dig och den transplanterade, med utgångspunkten att personen får berätta, känna sig hörd och bli tagen på allvar.

Att ta den transplanterade på allvar

Forskningen påvisar att ett antal centrala aspekter behöver uppfyllas för att man som transplanterad ska uppleva att man blir tagen på allvar:

  • Lyssna på personen.
  • Hjälp personen att förstå vad som har hänt.
  • Hjälp personen förstå vad som ska hända.
  • Ta personens oro och symtom på allvar.
  • Få personen att må bra och känna sig trygg i stunden.

I det pedagogiska informationsmaterialet ”Ditt liv, din hälsa” finns delar riktade till dig som vårdgivare, ett arbetsmaterial som du gör tillsammans med den transplanterade och även material som du kan dela ut till den transplanterade att ta med hem och läsa igenom.

Bild
Översikt material

Materialet personcentrerad vård är framtagen i samarbete med Anna Forsberg, leg. Sjuksköterska och professor i vårdvetenskap med inriktning organtransplantation, verksam vid Lunds universitet och Skånes universitetssjukhus.