Cytostatikabehandling 1 1. Patel SY et al. Front Immunol. 2019 Feb 8;10:33.
Den vanligaste orsaken till SID är hematologisk malignitet, men även behandling med cytostatika ökar risken för immunbrist. Behandling av kronisk lymfatisk leukemi (KLL) och multipelt myelom till exempel orsakar ofta immunbrist i varierande grad beroende på dos, behandlingsduration och i vilket stadium grundsjukdomen är.
- Behandling med alkylerande medel så som cyklofosfamid, klorambucil och bendamustin är associerat med pneumonier och bakterieinfektioner orsakade framför allt av S. aureus, Streptococcus pneumoniae, H influenzae och Klebsiella pneumoniae.
- Purinanaloger så som flurabandin, kladribin och tiopuriner, samt purinsynteshämmare så som mykofenolatmofetil, hämmar DNA-syntesen och minskar därigenom B- och T-cellsproliferationen. Detta orsakar framför allt opportunistiska infektioner som Varizella zoster, Listeria monocytogenes och olika typer av candidainfektioner.
- Även behandling med kortikosteroider kan leda till immunbrist. Det är välkänt att det hämmar den cellulära immuniteten, men nyare rön tyder på att även immunglobulinproduktionen påverkas negativt.
Cytostatika vid andra sjukdomar 1 1. Patel SY et al. Front Immunol. 2019 Feb 8;10:33.
- Långtidsbehandling av reumatoid artrit med metotrexat och rituximab
- B-cellsablation vid neurologiska tillstånd, till exempel multipel skleros, immunmedierade perifera neuropatier och myastenia gravis
Nyare behandlingsalternativ 1 1. Patel SY et al. Front Immunol. 2019 Feb 8;10:33.
Nyare behandlingar som syftar till att på olika sätt hämma B- eller plasmaceller kan ge upphov till immunbrist.
- Behandling med B-cellsspecifika monoklonala antikroppar (anti-CD19, anti-CD20, anti-CD22, anti-CD52, anti-CD74, anti-BAFF)
- Behandling med plasmacellsspecifika monoklonala antikroppar (anti-CD38)
- Behandling med T-cellsspecifika monoklonala antikroppar (anti-CD80/86)
- Behandling som hindrar B-cells aktivering (proteasominhibitorer, tyrosinkinasinhibitorer)
CAR-T-cellsbehandling 1 1. Patel SY et al. Front Immunol. 2019 Feb 8;10:33. 2 2. Läs mer om CAR-T-behandling på cancercentrum.se
Detta är en typ av immunterapi där patientens egna T-celler renas fram ur blodet och in vitro manipuleras (så att de uttrycker chimära antigen-receptorer [CAR] mot tumörantigen) för att bekämpa cancerceller. I Sverige är denna typ av behandling godkänd vid akut lymfatisk leukemi och lymfom. Hos patienter där denna terapiform är effektiv leder den nästan alltid till SAD.
Organtransplantation 1 1. Patel SY et al. Front Immunol. 2019 Feb 8;10:33.
Den immunsuppressiva behandling som ges före, under och efter organtransplantation för att förebygga avstötningsreaktioner orsakar B- och T-dysfunktion, immun- samt lymfokinbrist vilket leder till sekundär immunbrist. Infektioner är den vanligaste orsaken till död efter organtransplantation och särskilt stor är risken det första året. Patienter som genomgår hjärt-, njur- eller lungtransplantation löper särskilt stor risk för infektioner.
Andra tillstånd med risk för immunbrist 1 1. Patel SY et al. Front Immunol. 2019 Feb 8;10:33.
Sjukdomar och tillstånd som leder till ökad proteinförlust är förknippade med förlust även av immunglobuliner. Exempel är olika typer av sinflammatorisk tarmsjukdom, nefros eller allvarliga brännskador och allvarlig dermatit. Produktionen av immunglobuliner kan minska vid allvarlig undernäring som vid anorexi och hiv.